Dotychczasowa kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda kuchnia znamionuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to jedynie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla różnych części Europy lub świata. Rynek główny restauracja Skoncentrujmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film