ser mozzarella

Smakowity, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jakkolwiek równocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

dania z mozzarellą   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

galbani

Skąd w takim razie wziąć innowacyjny, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – w istocie należałoby dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.