ser mozzarella

Smakowity, jednoczÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? OczywiÅ›cie, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Legendarny na caÅ‚ym globie ser pochodzi z poÅ‚udniowych rejonów WÅ‚och, a szczegółowo z regionu Kampania. WÅ‚asnÄ… popularność zawdziÄ™cza nie tylko to wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, jakkolwiek także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… kompletnie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jakkolwiek równoczeÅ›nie nie zmienia wÅ‚asnego delikatnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
MiÅ‚oÅ›nicy wÅ‚oskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiajÄ… siÄ™, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to też jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. To wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki temu ser jest bezustannie Å›wieży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

dania z mozzarellą   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

galbani

SkÄ…d w takim razie wziąć innowacyjny, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do przetestowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć siÄ™ z tym, że kreatywny wÅ‚oski ser bÄ™dzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach artykuÅ‚y seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy stereotypowego sera mozzarella jesteÅ›my w stanie ogÅ‚osić jedno – w istocie należaÅ‚oby dopÅ‚acić i nasycać siÄ™ pysznym smakiem.