mięso sezonowane w Krakowie restauracja włoska Kraków

Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że wykorzystane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne i odpowiednie dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także dobre i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie tylko smakują niesamowicie, lecz również są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Zerknij na kilka poniższych składników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Olej z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest sowita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E i inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.

Restaurants in Main Market

   

Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są olśniewające, ale te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć swobodnie), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.