dobra kuchnia włoska w Krakowie
|Kraków- nie tylko zabytki, lecz także przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiÄ™kniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycjÄ™ krajowych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica MaÅ‚opolski to nie jedynie Wawel i Å›liczne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje siÄ™ nie pamiÄ™tać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, głównie, gdy chodzi o dania i lokalne produkty.
kuchnia polska Kraków rezerwacja
Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez renomowanych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniaÅ‚ych regionalnych skÅ‚adników – podróżnicy z reguÅ‚y wyszukujÄ… gotowych daÅ„, jakie za pomocÄ… doznaÅ„ kubków smakowych zaprezentujÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy daÅ„ miÄ™snych sÄ… w stanie pokusić siÄ™ o posmakowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej czy jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bÄ…dź też karp zatorski wÄ™dzony. Pasjonaci zup muszÄ… posmakować żurek po krakowsku bÄ…dź barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego najbardziej sÅ‚ynie Kraków w Polsce i na caÅ‚ym Å›wiecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki wolno traktować jako zwykÅ‚y przysmak. Mowa oczywiÅ›cie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o ksztaÅ‚cie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go też reprezentatywne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki muszÄ… mieć Å›rednicÄ™ miÄ™dzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem bÄ…dź kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej kultowym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po swoistych pÄ™kniÄ™ciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-grande-mamma/
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy poszukujÄ… innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocÄ… których mogÄ… o wiele przyzwoiciej zapoznać Kraków i jego okolice.