Dotychczasowa kuchnia w dalszym ciągu żyje
|Każda kuchnia znamionuje siÄ™ osobistymi tradycjami, obrzÄ…dkami i czynnoÅ›ciami, jakie wykonuje siÄ™ z najogromniejszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna siÄ™ na kuchni etnicznej choć w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i Å‚atwa. Znacznej wiÄ™kszoÅ›ci z nas kojarzy siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie z pierogami (jakie sÄ… bardzo cenione na caÅ‚ym globie), schaboszczakom, mizeriÄ… i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje siÄ™ za krajowe, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych sÄ… one Å‚Ä…czone na ogół z PolskÄ…. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… znakomicie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W koÅ„cu to jedynie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki najróżniejszych daÅ„, charakterystycznych dla różnych części Europy lub Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuÅ‚y i skÅ‚adniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niedużo siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li techniki jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film